Д-р Галина Кисьова: Онлайн консултацията също може да бъде в полза на пациентите – интервю за GP NEWS

Д-р Галина Кисьова е един от най-всеотдайните специалисти във www.framar.bg, които консултират и дават съвети в една деликатна и много важна област – педиатрията. Пред вас е едно интервю за предизвикателствата на онлайн консултациите, за интернет и до каква степен той е полезен за лекарите.

1.Представете себе си и своята практика пред читателите на GP NEWS?

Здравейте, казвам се д-р Галина Кисьова. През 2006 година завърших медицина в Медицинския факултет на Тракийски университет, гр. Стара Загора. Като член на Асоциацията на Студентите Медици в България (АСМБ) и на Международната федерация на асоциациите на студентите по медицина(IFMSA) преминах през стажове на обучение в Клиниките по Педиатрия и Неонатология на университетските болници в град Ла Валета в Малта и в град Порто в Португалия. Първоначално работих като ординатор в Отделение за недоносени деца в Дом за медико-социални грижи град Стара Загора. От 2008 година специализирам Педиатрия в Клиника по Педиатрия към Университетска болница в град Стара Загора.

2. Правим това интервю с Вас в качеството Ви на национален интернет консултант на Фрамар. За нас ще бъде интересно да разберем, кога за първи път открихте интернет и как се случи това?

Завършила съм Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в град Стара Загора, където за първи път открих света на необятното пространство наречено „Интернет“.

3. По колко часа дневно прекарвате в глобалната мрежа и кои са любимите Ви сайтове?

Всеки ден е различно в зависимост от натовареността на графика ми, но, когато намеря интересни статии или търся определена информация, прекарвам доста часове пред компютъра. Любимите ми сайтове са тези, които ми помагат да получа повече информация от моята област – медицината и в частност педиатрията.

4.Интернет активен ли е българският лекар?

Много от моите колеги черпят познания от различни сайтове, както български, така и международни. По мое мнение всеки един, уважаващ себе си и професията си, български лекар трябва да използва редовно интернет. Лекарят трябва винаги да бъде любознателен и да се информира за новостите в диагностиката и лечението на редица заболявания.

5. Използвате ли интернет като източник на данни за Вашата работа?

Разбира се! Един от основните източници на полезна за моята практика информация, освен специализираната литература, която чета и конференциите и конгресите по Педиатрия, които посещавам, са интернет сайтовете.

6. Какви са предизвикателствата пред всеки онлайн консултант?

Най-голямото предизвикателство е, че липсва директният контакт с пациента. Въпреки това обаче, онлайн консултациите имат много положителни черти. Много от майките, особено тези в майчинство, искат да получат повече информация за отглеждането и профилактиката на своите деца и онлайн консултацията е един от лесните и достъпни за тях начини. Консултациите относно кърменето биха стимулирали и помогнали на много от кърмачките да не се отказват от кърменето на своите бебета. С онлайн консултацията може да се дадат съвети, както за лечението на дадено заболяване и хигиенния режим, който трябва да спазват пациентите, така и кога задължително трябва да потърсят лекарска помощ.

7. До колко онлайн консултацията може да замести директния контакт на лекар с пациент?

Онлайн консултацията не може да замести напълно клиничния преглед и директния контакт с лекаря, но може да бъде също в полза на пациентите. С помощта на онлайн консултацията на специалистите в здравния Форум на Фрамар, пациентите имат възможността да получат компетентни съвети от лекар-специалист за профилактиката на своето здраве, както и за диагностиката и лечението на заболяванията, от които се интересуват.

8. Работят ли в полза на лекаря коментарите за него в интернет-форуми, социални мрежи, онлайн профили?

Да, разбира се. Много от днешните пациенти търсят информация за лекарите, медицинските центрове, медико-диагностичните лаборатории и болниците в страната в интернет сайтовете.

9. Има ли случаи на злоупотреба с лични данни на лекари?

Аз не знам за такива случаи.

10. Какво ще пожелаете на читателите на GP News?

Пожелавам им най-вече да са здрави и да продължават с голям професионализъм и всеотдайност да се грижат за здравето на своите пациенти.

Консултирайте се за здравето на вашето дете и  бебе с доктор Галина Кисьова.


Един коментар по „Д-р Галина Кисьова: Онлайн консултацията също може да бъде в полза на пациентите – интервю за GP NEWS

  1. Pingback: Анонимен