Подагра – особености, пристъпи на болестта, диета при подагра, лечение на ставните кризи, лечение на хиперурикемията

 Що е подагра?

Подаграта е заболяване, причинено от нарушение в обмяната на пикочната киселина в човешкия организъм. Най-често тя е наследствено заболяване, но може да се появи и следствие на диабет, бъбречни, кръвни и други заболявания, които водят до нарушение разграждането на пурините и обменните процеси в организма.

Тази болест се характеризира с остри ставни кризи и високо ниво на пикочната киселина (хиперурикемия). Не винаги има съответствие между нивото на пикочната киселина и тежестта на ставните прояви. Честите кризи трябва да се лекуват, защото могат да доведат до трайни ставни увреждания. Кристалите на пикочната киселина увреждат не само ставите, но и сърцето, бъбреците, съдовете и други органи. Често се образуват камъни в бъбреците, които предизвикват бъбречни кризи и се повишава кръвното налягане. Подаграта и нейните усложнения се лекуват от лекар специалист по ревматология.

Пристъп на болестта

Всяко събитие, което нарушава обичайния режим на болния, може да предизвика ставна криза, а това са: преумора (физическа или умствена), стрес, недоспиване, травма или натъртване на ставите, особено на долния крайник (стъпване на криво, инфекции като ангина, грип, простуда и др.), прехранване с месо или мазнини, употреба на алкохол и др. Те не са причина за болестта, а само отключващи фактори. За всеки болен те са различни и трябва да се познават и избягват.

Диета при болните от подагра

Диетата е наложителна, независимо от тежестта на болестта или честотата на кризите. Тя цели да се намали вноса на пурини в организма, които при разграждането си образуват пикочна киселина. При по-леките форми на болестта, когато нивото на пикочната киселина не е много високо, диетата е достатъчна, но при чести ставни кризи и високи стойности на пикочната киселина се налага и приемането на лекарства. Телесното тегло трябва да се намали и да се сведе до нормалното, ако има затлъстяване.

Разрешени храни: всички зеленчуци и плодове, с изключение на забранените, мляко, млечни продукти, всички видове сирена, тестени изделия, захар, белтъци от яйца.

Препоръчва се пиенето на много течности, особено на алкални минерални води като Хисарска, Горнобанска, Софийска и др. До 2-2,5 л. на ден, ако няма проблеми с бъбреците.

Ограничени за употреба храни: месо и риба, които трябва да се употребяват не повече от три пъти в седмицата по 60-70 г. дневно. По-малко вредно е месото от възрастни животни (говеждо, овнешко), отколкото това от по-млади (агнешко, телешко и др.).Да не се прекалява с жълтъците от яйца.

Да се ограничи употребата на варива, особено зрял фасул, леща, грах и др. Да се избягва употребата на спанак, сини сливи и патладжани. Да не се употребяват животински мазнини и да не се готви с тях, защото могат да предизвикат криза.

Забранени храни: карантия (черен дроб, далак, момици, чревца и др.), тлъсти риби, алкохол от всякакъв вид, включително и бира.

Лечение на ставната криза

Лечението на ставната криза, трябва да започне още при първите ставни прояви. Колкото по-рано започне лечението, толкова е по-голям резултатът от него. Болният трябва да носи винаги със себе си лекарство за кризата.

Най-старото ефикасно лекарство при подагрозна криза е колхицинът. У нас се продава в табл. по 0,5мг. При поява на криза се взема по 1 табл. на 2 часа първия ден, но не повече от 6 табл. за ден. На втория ден броя на таблетките се намалява с една, т. е., ако първия ден са взети 6 табл., втория ден – 5, третия -4 и т. н. до стихване на кризата. Не препоръчвам лечение с повече от 5-6 таблетки дневно без лекарско предписание, защото колхицинът е отровен и при бъбречни, сърдечни и чернодробни проблеми може да се прояви токсичното му действие. Ако пациентът има придружаващи заболявания, да започва лечението с не повече от 4 табл. дневно или да се консултира с лекар преди лечението. Продължително лечение с колхицин не е необходимо.

При криза трябва да се правят и студени компреси на засегнатия крак, който е оточен и зачервен.

Ако има противопоказания за използването на колхицин, може да се приложат по-силните и с мощно обезболяващо действие нестероидни противовъзпалителни средства като: Тилкотил 1 табл. дневно, Ибудолор 1-2 капсули дневно, но не повече от десет дни. Може да се комбинират с колхицин, но в по-малка доза като се започне от 4 табл. Колхицин дневно и се намаляват с по една всеки ден.

Ако не се разполага с други лекарства в момента, може да се приемат до 4 табл. аналгин или до 6 табл. аспирин дневно и да се направят студени компреси.

Алкализиране на урината

Поради високата киселинност на урината, а и от там на целия организъм, трябва да се приемат лекарства с алкализиращи свойства като: Солуран, Уралит У, с които се цели да се повиши pH на урината над 6, но не повече от 7. Болният трябва сам да мери киселинността на урината си с лакмусовата хартийка, която се дава с лекарството и да я сравнява със схемата дадена в опаковката.

Лечение на хиперурикемията

Това лечение се постига по два начина:

- Чрез повишаване изхвърлянето на пикочна киселина през бъбрека. То се осъществява с лекарството Ампливикс или Дезурик по 1 или 2 табл. дневно. Това лекарство не предизвиква подагрозна криза и не е необходимо да се спира по време на пристъп.

- Чрез лекарства, които намаляват образуването на пикочната киселина – милурит или Алопуринол , табл от 100 и 300 мг. Назначават се от лекар специалист по ревматология в зависимост от тежестта на обменното нарушение. Това лекарство не се приема по време на подагрозна криза. Дадено в ударна доза, може да предизвика пристъп от подагра. Лечението с Милурит или Алопуринол става само по време на извън – пристъпния период. За предпазване от подагрозен пристъп в началото на лечението може да се приема по 1 табл. Колхицин до 10 дни от началото на лечението.

ЛЕЧЕНИЕТО НА ПОДАГРАТА И ВИСОКИТЕ НИВА НА ПИКОЧНАТА КИСЕЛИНА ПРОДЪЛЖАВА ДЪЛГО ВРЕМЕ, А ПОНЯКОГА И ЦЯЛ ЖИВОТ.

Повечето лекарства, които понижават нивото на пикочната киселина, засилват ставните кризи или ги изострят. Тези средства не се приемат по време на криза и е препоръчително през първите 10 дни от началото на лечение с тях да се приема по 1 табл. колхицин дневно.

ЛЕКАРСТВАТА, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПОДАГРАТА ИМАТ СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ, А НЯКОИ ОТ ТЯХ СА ТОКСИЧНИ И ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ.


5 коментара по „Подагра – особености, пристъпи на болестта, диета при подагра, лечение на ставните кризи, лечение на хиперурикемията

  1. Във всички статии ,които прочетох до сега, като един от факторите предизвикващи заболяването се посочваше приемането на
    аспирин.
    А тук Вие препоръчвате при липсата на други медикаменти приемането на до 6 таблети аспирин дневно!?

  2. Аспиринът не предизвиква заболяването подагра. То е свързано с гените. Аспиринът може да се даде като обезболяващо средство, ако няма друго в момента. Лекарството Милурит може да предизвика криза, ако се приема в големи дози.

  3. Няколко въпроса по диетата
    -как седи въпросът с кафето.Болшинството капацитети са против, но има и такива, които го препоръчват, поради сходната му структура с уреята-измества я.
    -Захар..Болшинството я отричат.
    -Мед. Едни го отричат, други го препоръчват
    -Алкохол. Лесно е да се забрани всякакъв. Нали се сещате, че болните няма почти И какво да ядат. Изобщо, тенденцията е да се забранява всичко, на едро, без да се прецизира. Има автори, които .уточняват, че от алкохола е забранен производния от винен дестилат: вино, коняк и бира, а е допустим спиртния-джин, водка и уиски. Други отричат само виното и ракията и ограничават бирата.

  4. За кафето няма противопоказания, но трябва да не се прекалява с него. Захар и мед не са забранени, но като се има в предвид, че повечето хора с подагра страдат и от захарна болест, тогава забраната е категорична. Мед по една чаена лъжичка дневно може да се консумира и от диабетици. Всякакъв алкахал е забранен с изключение на бялото вино, което може да се пие по една чаша в празнични дни.

  5. Вече написах отговор на този въпрос и не знам защо е изтрит! За кафето няма противопоказания, но не бива да се прекалява с него. Алкохол може да се употребява в малко количество- една чаша бяло вина. Червеното вино и концентратите предизвикват подагрозна криза. Захарта не е забранена при захарна болест. Мед може да се консумира в ограничени количества дори и при болни с диабет.
    Аптеки „Фрамар“ са сгрешили и работното ми място. От три години работя в ДКЦ-8-ООД..