Розацея – причини за появата й, симптоми и лечение

Какво е розацея?

Розацеята е често срещана кожна болест, която засяга хората над 30-годишна възраст. Причинява зачервяване на носа, бузите, брадичката и челото, а понякога и деколтето. При повечето хора се изразява в малки червени подутини и пъпки, които предизвикват парене и болезнено усещане в очите.

Розацея – причини за появата й, симптоми и лечение Хората страдащи от розацея заявяват, че тази болест на кожата им пречи да се чувстват уверени в работата и в социалните си контакти. Ако проблемът ви се задълбочава, д-р Диана Иванова, дерматолог от Стара Загора съветва да се посети специализиран кожен кабинет, за да се потърси начин за лечение. Третирането на проблемната розацея ще помогне на кожата ви да се почувства по-добре, а от там да се повиши и самочувствието ви. Можете да намерите още информация за кожната болест розацея на Dermatolog-Ivanova.com.

Какви са причините за появата на розацея?

Все още не е установена точната причина за тази болест на кожата, но е видно, че тя се развива от някакъв дразнител, който обаче не е бактерия. Появява се при хора с по-бяла кожа, но според статистическите данни, проблемът е генно предаван.

Моделът на зачервяване на лицето прави установяването на розацея лесна задача, коментира д-р Диана Иванова, дерматолог от Стара Загора. Много рядко се налага да се правят медицински тестове, тъй като симптомите са ясно изразени.

В миналото хората са смятали, че розацеята се развива при употреба на алкохол, но това твърдение е отхвърлено от съвременната кожна медицина. Вярно е обаче, че консумацията на алкохол при развита розацея може да доведе до влошаване на признаците и дори до получаването на пристъп.

При пристъпите, кръвоносните съдове на лицето се разширяват, което води до силно зачервяване. Нещата предизвикващи обострянето се наричат тригери. Някой от тях са силното натоварване при тренировка, експозицията на вятър и слънце, горещото време, стреса, пикантните храни, алкохола и горещите вани. Колебанията в температурата от горещо към студено и обратно също може да причини обостряне на розацеята.

Какви са симптомите на болестта?

Дерматолог Диана Иванова обяснява, че хората с розацея могат да имат:

  • Силно зачервено лице, суха и чувствителна кожа и чувство на парене.
  • Малки подутини и пъпки подобни на тези при акне.
  • Кожа, която изглежда груба и удебелена, с неравна текстура.
  • В много редки случаи, липсата на лечение на розацеята може да предизвика трайни последици, най-тежката от които е загубата на зрение. Също така има вероятност да се получат силни подувания в областта на носа, но в повечето случаи, до такива тежки случаи не се стига.

Как се лекува розацея?

Д-р Диана Иванова, дерматолог от Стара Загора уточнява, че за розацеята няма лечение, тъй като все още не уточнен причинителя ѝ. По-скоро третирането на тази кожна болест е свързано с облекчаване на симптомите и предпазване от влошаване.

Зачервяванията и пъпките при розацея могат да бъдат лекувани с:

  • Хапчета, като например ниски дози антибиотици като доксициклин.
  • Дермални кремове, съдържащи азелаинова киселина или метронизадол.

Зачервяванията причинени от малки кръвоносни съдове могат да бъдат третирани с лазер или друга светлинна терапия, например интензивна пулсираща светлина.

Сухата и чувствителна кожа може да бъде защитена с продукти за чувствителна кожа, като овлажнители и слънцезащитни кремове и масла.

Изсъхващите, зачервени и раздразнени очи се третират с изкуствени сълзи или капки за очи съдържащи циклоспорин.

Как може да бъде предотвратено обострянето на розацеята?

Съществуват няколко неща, които могат да се направят, за да се потиснат симптомите на розацея и да се предпазите от влошаване.

Един от най-добрите съвети е, да разберете от кои фактори се влошава състоянието ви и да започнете да ги избягвате. Има храни и напитки, които при консумация увеличават симптомите. Със сигурност вие ще установите кои са те, а решението е да ги ограничите или още по-добре да забравите за тях. Посетете дерматолог, за да ви бъде обяснено как да подхождате към вашето кожно заболяване, за да не се стигне до пристъп.

Защитете лицето си. Когато се налага да излизате навън между 10 и 16 часа, задължително носете шапка с периферия или с козирка. Погрижете се и за кожата си със слънцезащитна козметика с овлажнител. Бъдете внимателни и не търкайте силно, защото кожата ви е силно чувствителна.

Обърнете внимание и на очите си. Д-р Диана Иванова, дерматолог от Стара Загора препоръчва първо да направите консултация, за да ви бъде препоръчано лекарството, което е подходящо за вас.


Коментарите са забранени.