Здрави и красиви – лично с Деси Пеева

Деси е една от нашите най-слънчеви авторки, усмивката струи от всеки ред на рубриката „Здрави и красиви с Деси“, която тя списва. Решихме да я представим лично пред читателите на Фрамар, стига се е крила зад компютърния екран в хотела, където тя работи за лятото. :)

Как ще се представиш на читателите на Фрамар?

Казвам се Десислава Пеева , от Варна, и от повече от 10 години се интересувам от здравословен начин на живот. А по образование съм почти завършил Магистър по туризъм.

Как ти хрумна идеята да списваш блог-а си, покрай който те познават читателите на Фрамар?

Идеята за блога ми се роди преди 8 месеца когато реших да създам мое интернет кътче където да споделям интересни и полезни съвети относно суровоядство, различни суперхрани, мои сурови рецепти, антиейджинг, натурална козметика, фитнес и не на последно място екзотични wellness дестинации, които предлагат „сурова ваканция“.

Много хора ни задават въпроси покрай твоите статии и бихме искали да ти ги зададем на теб…

- Как се сдобиваш с някои от по-екзотичните продукти, с които готвиш?

Повечето храни купувам от големите супермаркети, а някои по-екзотични от здравословните он-лайн магазини.

- Скъпо ли е да се живее здравословно? Колко даваш месечно за храна?

Зависи от много неща. Ако човек сам си приготвя храната бих казала, че този начин на живот никак не е скъп. Обикновено давам около 150 лв на месец за храна. Сега лятото малко повече понеже живея в курорт и тук плодовете и зеленчуците са значително по-скъпи.

- Изпадаш ли в хранителни изкушения от „нездравословна храна“ и как се справяш с тях?

Понякога ми се случва да хапна нещо, което смятам за нездравословно като например малко сирене в салатата или малко шоколад когато съм на гости, но в никакъв случай не се самообвинявам след това. Не съм крайна и го приемам като нещо нормално и в реда на нещата. Най-голямото изкушение за мен е препечения пълнозърнест хляб. Това може да ви се стори странно, но по принцип се старая да избягвам глутена. Повечето хора не осъзнават, че малко или много всеки има непоносимост към този алерген.

- Може ли да се живее изцяло „здравословно“, в непрекъсната диета  и тн…?

Аз не мисля, че съм в непрекъсната диета. За мен здравословното хранене е начин на живот, а не нещо временно, което ще зарежа когато мине месец или два.

- Алкохол и цигари?

Не пуша цигари, а по време на празници си позволявам по 1-2 чаши домашно непастьоризирано бяло вино.

- Как възприемат колегите ти в работата твоя здравословен начин на живот?
По принцип не се впускам в обяснения за моя начин на живот освен ако някой не прояви любопитство. Най-често реакциите са доста стъписващи например, ако на въпроса „Ти ядеш ли месо?“ отговоря отрицателно.

Как мислиш, с развиването на блога и статиите ти за Фрамар, от които те познават хиляди хора, не е ли време вече и за нещо по-голямо, примерно, книга или собствен бизнес в тази сфера? Накъде ще те поведат ветровете?

Интересен въпрос! Замисляла съм се за книга, но мисля че на този етап ми е все още рано. Според мен трябва да натрупам повече опит и знания. Иначе бих била радостна за съвместна работа със здравословен он-лайн магазин.

Живее ли здравословно българката?

Не бих могла да дам категоричен отговор на този въпрос, но си мисля че българката се старае напоследък да се храни здравословно и все повече се замисля какво се предлага в действителност в търговската мрежа.

Спомена, че ще отговаряш на въпросите по време на нощна смяна, как се справяш с безсънието?

Сънят е изключително важен за едни здавословен начин на живот, но лятото правя компромис с този принцип заради работата ми. Като цяло предпочитам да избягвам кафето, но преди нощна смяна си позволявам по едно. Също така гледам да си почивам добре след безсънна вечер.

Кои са любимите ти методи за борба със стреса?

Понеже съм от морски град винаги предпочитам плажа пред планината и обичам да релаксирам там с интересна книга в ръка. А зимата фитнес и сауна са моята антистрес рецепта!

Дай ми 5 съвета за борба с есенната депресия, която ще дойде след горещото лято :)

За мен есента винаги е свързана с почивка след напрегнатото лято, но за повечето хора е обратното. Бих препороръчала повече разходки сред природата, реални социални контакти, спорт и здравословна храна.

И твоите пожелания за читателите на Фрамар?

Не искам да бъда твивиална и да пожелая да бъдат „здрави“, защото повечето хора се замислят с какво се хранят чак след като се разболеят. Затова ще кажа само: Бъдете постоянни, четете и се информирайте непрекъснато за здравословното хранене за да сте мотивирани да водите такъв начин на живот!


Един коментар по „Здрави и красиви – лично с Деси Пеева

  1. Pingback: Блогът на Деси за здравословен начин на живот » Blog Archive » Интервю за Фрамар