Д-р Гален Шиваров – национален Фрамар консултант – специалност УНГ : Огромно значение за успешното лечение има и позитивната енергия, която лекарят изпраща на пациентите си!

Доктор Гален Шиваров – национален Фрамар консултант:

“Преминал съм през всички нива на професионалния опит от селски лекар, до лекар в болнично отделение. Учил съм се от светила в УНГ – хирургията като проф. Иван Ценев, който още преди 12 г. постави кохлеарен имплант на пациенти с вродена глухота. “

Д - р Гален Шиваров

 Представете себе си и вашата практика пред читателите на Фрамар?

Роден съм в и съм израстнал в гр. Варна. На 42 г. След завършване на първото си висше образование в Медицински Университет – Варна преминах през всички нива от професионалния път на един медик – селски лекар, поликлиничен лекар- УНГ и лекар в болнично отделение – УНГ, в една от най-големите и натоварени болници в Източна България, а именно МБАЛ ”СВ.АННА”, Варна, където работя вече почти 15 години. В този период имах невероятния шанс да асистирам и да се уча от нашия национален консултант- проф. Иван Ценев, на когото дължа много за моето професионално израстване. Разбира се много е важна и практиката в една силно натоварена със спешни случаи болница, каквато е Окръжна болница-Варна /понастоящем МБАЛ „Св.Анна“ – Варна/, защото това ти дава безценен опит при справяне със животозастрашаващи състояния, каквито са чужди тела в трахея и бронхи, трахеостомии на пациенти с тежка дихателна недостатъчност, тежки кръвоизливи и травми и т.н – трудни моменти, когато трябва да вземаш изключително бързи решения от които зависи буквално живота на пациента. През този период изкарах и редица следдипломни курсове и квалификации, които съм описал в моя профил, както и второто си висше образование Здравен Мениджмънт в МУ-Варна. Преди две години бях управител на общинско лечебно заведение за период от една година, което ми даде и един добър управленски опит.

Понастоящем извършвам операции в МБАЛ ”Св.Анна” – Варна, както и в Частна болница ”Майчин дом”-Варна. Извършвам почти всички видове оперативни интервенции в нашата област, но професионалите ми предизвикателства са в областта на естетичната и онкологична хирургия. По повод онкология,скоро се завърнах от обучение в Амстердам, в Недерланд Канцер Институт, където бяхме заедно с проф. Ценев и основната ни цел беше да усвоим холандския опит за гласово протезиране на пациенти след тотална ларингектомия /да говорят без гласни връзки/, нещо което се прави масово в Западна Европа, Скандинавските страни и Америка, а от няколко години и в някой държави от Централна и Източна Европа. Само за пример ще кажа, че 95% от оперираните със тотална ларингектомия в Холандия се протезират с гласови протези. Тук искам да спомена, че има много начини да се подобри и функцията на белия дроб при тези пациенти, но може би това ще е тема на един друг по- подробен разговор, в който бихме могли да разясним на нашите пациенти как да подобрят и улеснят живота си след тази тежка операция.

Правим това интервю с вас в качеството ви на национален интернет
консултант на Фрамар. За нас ще бъде интересно да разберем, кога за първи
път открихте интернет и как се случи това?

Наистина не мога да си спомня точния момент, но си спомням, че бях силно впечатлен от възможността да черпиш най-разнородна информация и то по – един изключително лесен и удобен начин без да се налага да ходиш до библиотеки или да следиш за определени телевизионни програми или различни издания на хартиен носител, както и да общуваш с хора от всяка точка на света.

По колко часа дневно прекарвате в глобалната мрежа и кои са любимите ви
сайтове?

Минимум 2 часа дневно. Сайтовете, които най -често посещавам са новинарски, медицински, както и някой блогове.

Интернет активен ли е българският лекар?

Аз мисля – недостатъчно. Аз съм жив пример. Участието ми във вашия сайт беше инициирано от една случайна среща с вашият главен редактор, но мисля ,че българските лекари все по – активно ще участват в интернет пространството, защото все повече пациенти търсят и ще търсят, както информация за лекари и заболявания, така и онлайн консултации.

Използвате ли интернет като източник на данни за вашата работа?

Да, а предполагам, че и всеки един от колегите ми.

Какви са предизвикателствата пред всеки онлайн консултант?

Моят опит като онлайн консултант все още не е голям, но мисля, че в част от въпросите информацията няма да е достатъчна за да се постави екзактна диагноза, но и целта на онлайн консултацията все пак е едно насочване на пациента , едно улеснение в избора му на специалист и изследвания и една предварителна информация за възможните начини за лечение.

До колко онлайн консултацията може да замести директния контакт на
лекар с пациент?

Директният контакт, според мен не би могъл да бъде заместен никога, тъй като между пациента и лекаря има обмен не само на информация, но и на енергии, което е изключително важно както за точната диагноза, така и за успешният изход на едно лечение. Аз мисля, че освен правилия избор на лечение или прецизно извършената операция огромно значение има и позитивната енергия, която лекаря изпраща на пациента си, както и доверието и вярата на търсещия помощ и лечение.

Работи ли в полза на лекаря споделената информация за него в интернет -
форуми, социални мрежи, профили?

Според мен мнението на пациентите е най–важния показател за качеството на дейността ни и би трябвало да бъде и най-точния коректив за всеки един от нас.

Има ли случаи на злоупотреба с лични данни?

Възможно е и да има, но поне на мен не ми е известно.

Какво ще пожелаете на читателите на Фрамар?

Специално бих искал да благодаря на екипа на Фрамар за вниманието и интереса към мен и да им пожелая успех в тяхната благородна мисия – да ни информират и подпомагат нашия избор! Благодаря и на всички читатели и посетители на форума и им пожелавам да бъдат здрави и силни, както както на физическо така и на духовно и енергийно ниво, да не допускат негативни мисли и съмнения, независимо от трудното време, в което живеем, защото от всички нас зависи да оставим един по-добър, по-красив и по-подреден свят на нашите деца!

Консултирайте се с доктор Гален Шиваров по следните теми:

1.Остри и хронични заболявания на външно, средно и вътрешно ухо – симптоми, необходими изследвания за диагностичното им уточняване, както и препоръки за за възможното им консервативно или оперативно лечение.
2.Остри и хронични заболявания на нос и околоносни кухини/синуси/ – симптоми, необходими изследвания за диагностичното им уточняване, както и препоръки за за възможното им консервативно или оперативно лечение.
3.Остри и хронични заболявания на ларинкс, фаринкс и шия – симптоми, необходими изследвания за диагностичното им уточняване, както и препоръки за за възможното им консервативно или оперативно лечение.
4.Използването на радиохирургия – лечение на хъркане, затруднено носно дишане, небни тонзили, езична сливица.
5.Естетична хирургия на нос и уши
6.Възможности за възстановяване на гласа при пациенти след тотална ларингектомия /гласова рехабилитация/и подобряване на функцията на белия дроб/белодробна рехабилитация/


3 коментара по „Д-р Гален Шиваров – национален Фрамар консултант – специалност УНГ : Огромно значение за успешното лечение има и позитивната енергия, която лекарят изпраща на пациентите си!

  1. Имах удоволствието да се запозная с д-р Шиваров и неговото семейство, това лято в гр. Елена. Впечатленията ми са повече от положителни. Ерудиран лекар и добра компания :)

  2. Здравейте,

    как мога да се свържа с Д-р Гален Шиваров – искам да се консултирам с него относно възможностите за поставяне на протеза след тотална ларингектомия – баща ми беше опериран преди около 2 седмици, но за съжаление трудно намирам информация за решение различно от ларингофон, който той да държи в ръката си. Ако е удобно, изпратете ми контакти на д-р Шиваров или приемно време.

    Благодаря Ви предварително