Връзките табу или забраненото в любовта и секса – „кугърките”

През последните няколко (може би десет) години в любовната терминология навлезе нов термин – „кугърка”. Нов субект ли се появи на интимния хоризонт или нов вид разврат, е въпросът? Нито едното, нито другото. Терминът „кугърка“ обозначава жените във връзка от типа „по-млад мъж с по-възрастна жена”. Не че това е нещо невиждано досега. В подкрепа на твърдението, че нищо ново няма под слънцето, ще отбележа че баба ми е с две години по-голяма от дядо ми, имаха здрав брак и отлично (поне в моите очи семейство). Тогава (20-те – 30-те години на миналия век) традицията е била такава – женили са ги с малка разлика във възрастта в полза на жената. Тя е трябвало да бъде по-зряла, за да започне да ражда веднага деца, да има сили да върти къщата и домакинството, а и собственото й семейство се е стараело да я задържи максимално дълго при себе си като безплатна работна ръка.

Да, под слънцето нищо ново, но защо по дяволите този нов термин „цъфна” и все по-често се коментира по страниците на женските списания и дамски сайтове?

Първо както отбелязахме по-горе – вече за този тип отношения се говори много по-свободно, Деми Мур и Мадона са толкова известни с браковете си с по-млади мъже, че няма накъде повече. Дори и в България това се случва все по-често – Гала се свърза с десет години по-младо гадже, Жени Калканджиева се омъжи за 11 години по-млад от нея мъж, а Юлиана Дончева води с 16 години във възрастовата разлика с мъжа си Станислав. На второ място – с подобряването на качеството на живот, жените остават запазени като външност все по-дълго време, бръчките успешно се заличават с ботокс и хиалуронова киселина, така че една 40-годишна дама спокойно може да се пусне с 20-25 годишен младок и съвсем да не изглеждат нелепо един до друг. И трето, и то съвсем не последно по важност – ставаме (или поне се опитваме да демонстрираме, че ставаме) все по-толерантни към различните от общоприетото.

Интересът към връзките на млади мъже с по-зрели жени е широко разпространен. Любопитен и изключително показателен в това отношение е фактът, че при задаване на комбинацията от думи «връзка с по-…» в търсачката Google, «връзка с по-млад мъж” излиза на първо място, а „връзка с по-възрастен мъж” – на второ! И доказателствата за интереса към темата продължават – на трето място по търсене стои проблемът „връзка с по-голяма жена”, а на четвърто – „връзка с по-възрастна жена”!

И нека отбележим нещо много важно. Тук не става въпрос за меркантилна връзка – не става дума за връзка по интерес, за финансова изгода или търсене на платен секс. Става дума за трайни отношения (трайни, трайни – то понятието е относително, но говорим за интимни отношения от порядъка на повече от година). Става дума за отношения, подплатени с чувства, говорим за влюбеност и за любов.

Ще се опитам, поне доколкото съм имала подобни наблюдения, да пресъздам гледната точка от едната и от другата страна.

ТОЙ: Не ме интересува чуждото мнение. Животът си е мой и ще го живея както си искам. Не чувствам разлика във възрастта или поне за мен това не е проблем. С нея ми е хубаво. Можем да си говорим с часове. Научавам много неща. Сексът е чудесен. Не се притесняваме един от друг, тя е опитна и това ме възбужда. Никога не ме притиска с въпроса: „Какво ще правим занапред?”. Дори се бои от този въпрос. Това напълно ме устройва, защото откъде по дяволите да знам какво ще правим занапред. Обичам я. Единственото, което ме притеснява е мнението на майка ми. Затова и родителите ми нищо не знаят. Това е.

ТЯ: Въобще не знам откъде ме връхлетя тази лудост. Никога не съм мислила, че ще имам връзка с по-млад от мен мъж. Но той се държи така кавалерски, чувствам се истинска обожавана дама на сърцето му. Младостта му е заразна, той винаги е в добро настроение и не ме натоварва с мърморене и черногледство. Сексът е… възхитителен! Той винаги е във форма и готов за любов. Обожавам го! Понякога чувствам скрупули по отношение на нашата връзка, говорим за това, но той все обръща нещата на шега. Разтоварващо е.


Един коментар по „Връзките табу или забраненото в любовта и секса – „кугърките”

  1. Pingback: Лолита - младата жена, която обича възрастен мъж | Здравен блог