Има ли горна възрастова граница в секса

Ние не мислим, че възрастните хора правят секс. Никога. Понякога се шокираме от факта, че пенсионерите, припичащи се по пейките в парка си говорят за това, но никога не мислим, че в действителност го правят. Изобщо не.

Колко са относителни обаче нещата, сочи следното наблюдение. Всеки един от нас, когато е бил дете (около 10-ина годишно например) си е мислел, че родителите му (предполага се – около 40-годишни тогава) въобще не правят секс, защото вече определено са престарели за това. Тази граница, знаем – се измества с времето, табуто пропълзява все по-нагоре във възрастовите рамки, постепенно започваме да си мислим, че стари за креватни забавления са 50-годишните, после 60-годишните, докато… не навършим и тази възраст.

Говорила съм по тази тема – табу с хора около пенсионната възраст (и жени, и мъже). Винаги ми е правило впечатление, че (щом се поразпуснат) те са доста по-пиперливи в изказите си от по-младите, от хората на средна възраст например. Жените определено си признават, че често говорят за сексв приятелския си кръг, а тази част от тях, които имат партньор го и практикуват. Твърдят, че го правят по-редовно от нас стресираните и заетите, които заспиваме убити в края на деня. Възрастните мъже пък са още по-смели в диалога. Те не само, че имат желание да го правят, но и са претенциозни откъм партньорка. Най-често клонят (и то не само на думи) към доста по-младичка от тях, тъй като това за тях е катализатор на либидото, въпреки че са склонни да приемат и наборка за сексуален партньор. При всички тях безотказно важи принципа „Който може, го може!”. В смисъл – щом физиологията им позволява да практикуват секс (в рамките на законното, разбира се), никакви лични емоционални или други подобни скрупули биха ги спрели.

Знаем, че на тази възраст влюбванията не са табу, често четем и за сватби, при които общата възраст е над 100 години, но все не си мислим, че тези връзки са съпътствани и от секс. А при възрастните хора любовните трепети са не по-малко силни, отколкото при 18-годишните. Те също се влюбват, летят на крилете на чувствата, страдат и се разочароват. Повлияни от любимите си сапунени сериали, те проявяват емоциите си понякога и по-силно, дори пресилено, емоционално гротескно. Кой може да ги упрекне – имат достатъчно време за това. А чувствата, оказа се – съвсем не умират с времето.

Знаете ли кое наблюдение обаче ме шокира, нещо което открих да се повтаря като факт в не една от тези истории, които бяха споделени с мен? Признавам си честно – шокира ме обстоятелството, че възрастните – и мъже, и жени гледат порнофилми и то дори повече от нас по-младите мераклии. Причината се оказа съвсем тривиална – честно, никога няма да се досетите – причината е, че те страдат от безсъние, сънят им е накъсан, често се събуждат в тъмното и среднощната телевизия за тях е забавление, на което често се отдават. Гледат, че и си признават след това, коментират, разказват си… Честно да си призная, моето нахалство не стигна дотам да попитам имат ли смелост да прилагат и някои от по-хард техниките на практика. Защото единственото, което споделиха като неуместно в техните очи е, че вече „не стигали ли момичетата, че взели и момчетата да се … един друг”.

Защо възрастните нямат притеснения да гледат порно? Ами предполагам, защото няма кой да им се кара (това е шега, нали разбирате). А в кръга на сериозното – направи ми впечатление, че мъжете например въобще не се срамуват да го признаят, нещо повече – съвсем откровено казват, че гледат порно, когато имат проблем с еректилните възможности. Най-често дори се шегуват с това и като едни изпечени любовници превръщат гледането на среднощните филми в своеобразна част от любовната игра. Предполагам, опитът ги е научил на едно от най-важните неща за качествен сексуален живот – че в секса няма забранени неща, стига партньорът ти също да е ОК с твоите желания. Това освобождава възрастните от оковите на предразсъдъците и се оказва, че сексът във възрастта около пенсионната съвсем не е табу, поне в главите на практикуващите го.


Коментарите са забранени.