Остров Лимнос, Гърция – опознайте „най-обичаната суша“

„Лимнос, най-обичаната суша” Омир

„ Пътешествие из Лимнос ….”
Добре дошли в Лимнос, Омировият Анемоеса („пострадал от ветровете“) Земята на Хефест, Филоктет, Хипсипила и Язон.
Добре дошли в древния Диполис – острова на двата големи древни града Мирина и Ифестия.
Ще ви посрещне съвременникът на Троя – Полиохни – един от най-древните организирани градове с първия в света булевтерион (сграда за събиране на жителите на града или на техните представители за вземане на важни решения, засягащи общите дела, нещо като съвременен градски съвет). Ще ви посрещнат византийските крепости, кошарите, разпръснатите паметници на местната каменна пластика – хармонично свързани с природата и красотата на Сталимени (името на Лимнос през Венецианския период).

Целият остров с красивите си плажове, простиращи се на дължина от 280 км, е място с необикновена природна красота, изключително биологично разнообразие и богати на растителни и животински видове влажни зони.
Посетете нашите 32 селища, повечето от които са обявени за традиционни архитектурни селища, археологическите обекти, музеите. Не пропускайте да посетите и художествената галерия.
Вкусете прочутото лимноско вино „Амбелоеса“, изключителните сирена, медът от мащерка, местните домашни макарони „фломария” и, разбира се, прясната риба.
Запознайте се с острова на контрастите – на спокойствието и безгрижието от една страна, но и на множеството традиционни празненства и забавления.
Времето изглежда различно в Лимнос, тъй като едни и същи места изглеждат различно в различни часове на деня.
Насладете се на усещането за свобода, на гостоприемството на мястото и отзивчивостта на неговите жители.
Лимнос ви очаква, за да го откриете …

Раждането …
Лимнос изплува на повърхността от дълбоките води на Егейско море преди 25 милиона години.
През миоценския период островът е бил покрит предимно с редки иглолистни гори, но също и с широколистни, доказателство за което са вкаменелите дървета, открити в различни части на острова.
Допреди 400 000 години, когато морското ниво било по-ниско, Лимнос е бил свързан с Мала Азия и полуостров Калиполис (Галиполи).
С разтапянето на последния ледник, което завършило през 10 000 г. пр. Хр, морето наводнило междинната област и така се е образувал остров Лимнос.
Първите жители на Лимнос
Първите жители на Лимнос, според Омир, били синтите – пътуващи номади от Изток (1500 г. пр. Хр).
Синтите били пионери в изработването на бронзови оръжия, като суровините носели от Мала Азия.
В чест на Хефест – бог на огъня, жителите на Лимнос построили първия град на острова (според писмените сведения) – Ифестия.
Според Есхил, храмът на Ифестия е първото място, на което се е появил огънят и е бил даден на хората от титана Прометей. Заради този дар за жителите на Лимнос, Зевс наказал полубога Прометей, като го приковал с тежки вериги на ръцете и краката към скала в Кавказ, където всяка сутрин пристигал орел и разкъсвал плътта на титана, за да яде от черния му дроб.
От 4000 г. пр. Хр. до появата на синтите, жителите на Лимнос са неизвестни. Това е период, през който град Полиохни бележи културно развитие (4000 -1600 г. пр. Хр), както и потъналият митичен град Хриси.
Историята на Лимнос започва от праисторическа древност
Археологическите разкопки разкриват находки, които показват съществуването на ранна култура на острова от четвъртото хилядолетие пр. Хр. Местоположението на острова в центъра на Северно Егейско море срещу пролива Дарданели е определящо за историята на острова от началото на митологичните години до днес.
Лимнос е бил населяван през годините от гръмогласните синти, както ги нарича Омир в „Одисея”, а също от кари, критяни, минийци и пелазги. Историците потвърждават, че островът е населен още от средния неолит.
В Лимнос има останки на поне 14 неолитни селища, като най-значимото от тях е Полиохни.
Откриването на първия булевтерион в Полиохни показва, че демокрацията се е родила на о-в Лимнос.


Музеите на Лимнос ви подканват да погледнете назад …
Впечатляваща е богатата колекция от находки в повечето археологически обекти на острова – в Полиохни, в Кавирия, в Ифестия, в храма на Артемида, в праисторическия град Мирина, в неокласическата сграда на Археологическия музей на Лимнос.
В Църковния музей на Митрополия Лимнос са събрани безценни артефакти и традиционни църковни произведения на изкуството от византийския и следвизантийския период.
Етнографският музей в селището Портяну, с очарователните си експонати от ежедневието на островитяните, както и с повече от 300 предмета от народния бит и творчество, пленява ценителите на местната култура.
Богатите морски традиции на Лимнос стават достъпни в Музея на морската традиция и добива на морски гъби в Лимнос. Морските традиции на бежанците от Мала Азия, които са се занимавали с добив и обработка на морски гъби, оборудването на водолазите, водолазните костюми, инструменти и предмети, с които са събирани гъбите от дълбините на морето, хвърлят поглед към една друга епоха.


Историята на острова не се ограничава само до музеите
Историята се среща на всяка крачка – в археологическия обект Полиохни, където се намира и Музеят на праисторическото селище Полиохни, в археологическия обект Ифестия – най-големият и най-стар град на Лимнос през историческата епоха, където при разкопките е разкрит храм, посветен на Великата богиня Лимнос, некрополи, бани, театър на елинистическата епоха, в Кавирио, където се намира и пещерата на Филоктет. В главното селище на острова – в археологическия обект на древна Мирина, е открит храм на Артемида – покровителка на Мирина.

Грънчарската работилница близо до елинистичния и римския некропол, както и руините на крепостните стени, са някои от най-интересните останки от неолитното селище извън стените на крепостта на Мирина.
Музеите и археологическите обекти ви отвеждат в един далечен свят
Традиция …
означава цивилизация, култура и преклонение  пред прадревните обичаи
Галерията на съвременното изкуство от Балканския полуостров в селището Кондяс, единствена по рода си в Гърция, приютява творби на значими художници от Лимнос, Гърция и Балканите, между които и на българските художници:
Свилен Блажев, Ангел Христов, Андрей Даниел, Николай Даскалов, Владимир Гоев, Милена Желязкова, Йордан Кацамунски, Йордан Кисьов, Цветан Колев, Пламен Легкоступ, Марина Маринова, Ивайло Минчев, Десислава Минчева, Станислав Памукчиев, Пеньо Пенев, Чавдар Петров, Енчо Пиронков, Проф. Греди Асса, Светлин Русев, Лиляна Русева, Калина Тасева, Веса Василева.


Големите панаири, конните надбягвания, празникът на сардината и ракията под звуците на традиционната лимноска „лира” (гъдулка), са автентичен израз на забавление в това място, което създава усещането за безкрайно пътешествие.
В Лимнос, думата „традиция“ не е продукт на туристически маркетинг.
Никъде другаде
няма да срещнете толкова
различни светове …


В северозападната част на острова се намира местната „Сахара”, в самото сърце на Северно Егейско море. Пахес Амдес (Дебели пясъци), както ги наричат местните, е поразително явление от дюни, намиращи се сред хълмовете на площ от 70 дка.
Влажните зони на езерата Хортаролимни и Алики – един от най-големите естествени солници в Гърция, както и Аспролимни, се смятат за най-значимите влажни зони на страната ни и са включени в Натура 2000. Трите езера заедно поддържат една изключителна екосистема, където зимуват над 4000 вида птици, сред които чапли, саблеклюни, рибарчета, блестящ ибис, фламинго.
Информационният екологичен център в Калиопи е основан през 2001 г. Той се стреми да информира и повишава загрижеността на посетителите по въпросите на околната среда, с цел опазване и подобряване на естествената красота на района.
Терма (минерални бани) с горещи лечебни извори
Водата на Терма извира от два източника. Тя идва от дълбочина 1200 м. и е с температура 42-44⁰С, лековита е и се препоръчва както за балнеолечение (при артрит, остеопороза, ревматизъм, артритни заболявания, спондилоартрит), така и за питейна терапия (при камъни в бъбреците и камъни в жлъчката). Тя съдържа минимално количество соли, бистра и приятна е на вкус. На това място са функционирали бани поне от 1548 г. Тогава е имало малка съблекалня и сводеста зала с каменна вана, които са съхранени до днес в по-нови сгради.
Днес водата от извора се използва за пиене от жителите на Лимнос, които се тълпят там, за да си напълнят павурчетата от старите чешми, строени през 1908 г.

Място на контрастите
Златист пясък, обли камъчета, кристално чисти води, причудливи скални образувания, обграждащи пясъчниците, и това е само началото.
Скоро откриваш, че плажовете на Лимнос имат живот, спомени, верни приятели, но най-вече имат своя собствена индивидуалност.
По протежение на 280 км крайбрежна ивица можете да срещнете организирани плажове, където да се насладите на гмуркане с всички удобства и други атракции, но и пусти безлюдни плажове, където да се отдадете на летните мигове само с компания по ваш избор.


Всеки плаж очарова по своя начин ценителите на природата, любителите на водните спортове, рибарите.
За тези, които търсят морски приключения
От крайбрежието Керос навътре в морето, на дълбочина от 7 до 8 м., се намират останките на военен кораб.
В южната част на полуостров Вриокастро, на разстояние от около 800 м. от брега и на изток от риф Вина, в района на селището Плака, са открити останки от потънал древен град.
Потънал древен град е намерен също и навътре в морето при източния бряг в морската зона Митонес, в района на Плака. За съществуването на останките е съобщено за първи път от Шоазьол-Гуфие през 1785 г., който ги отъждествява с Омировия град Хриси, потънал през 197 г. пр. Хр.
Самобитен израз на забавление и щедро гостоприемство се срещат във всяка точка на острова

Лимнос е подходящ за млади и не толкова млади двойки и семейства, за изследователи, но и за любители на спорта.


Лимнос на вкусотиите
Изобилието от места за богат риболов, земеделието, животновъдството в чистите равнини и тучните пасища, в комбинация с климатичните условия на Лимнос, осигуряват продукти с рядко качество и вкус.
Изключителните сирена, традиционните тестени и захарни изделия, медът от мащерка и прясната риба ще задоволят и най-изтънчения гастроном.
В древността виното на Лимнос е считано за нектара на Олимпийските богове.
Лимнос продължава да е винопроизводителен остров и славата за качеството на неговите вина се носи по целия свят.

Изпод камъка …
Мандрес – кошарите на Лимнос, царството на овчарите, са построени от камък, дърво и тръстика и се сливат по чуден начин с околната среда, като създават чувство за баланс и хармония.  В традициите на Лимнос и във фолклорните песни на острова, мандрата символизира „царството на кехаята”.

Традиция и хармония
Разпръснатите кошари, вятърните мелници, неокласическите имения на бряг Ромейкос, каменистият пейзаж в Кондяс, са само част от архитектурното чудо на Лимнос.

В колоритните кафенета на селските площади всеки може да се отпусне и да се наслади на гръцко кафе или местно узо, придружено с традиционните мезета.
Лимнос ….и религията
Живописни пейзажи, топло гостоприемство и религиозна преданост
Посетителите на Лимнос остават впечатлени от църквите, които са пръснати из целия остров. Многобройните църкви и параклиси на селските площади, ниско в долините или кацнали по стръмнините, представляват една живописна мозайка и в същото време разкриват дълбоката връзка на лимносци с религията.


Според традицията, вярващите напускат Аязмото („аязмо” – светена вода) на Свети Хараламбос, носейки на главите си морски камъчета докато се качват по стълбите. Старите хора казват, че така се лекува главоболие и мигрена.
Русуня,  както се казва районът, в който се намира Аязмото, е включен към Мрежата на лечебни и термални извори на Гърция, тъй като там има естествен поток на вода и глина, което е доказано, че има благотворно влияние при лечение на ревматизъм, артрит, неврастения и хронични травми.
Навремето в параклис „Богородица Какавиотиса” са живеели монаси-отшелници.
На празника на Богородица – вторникът след Великден, лимносци натоварвали магарета си с храна и вино и отивали там на поклонение и веселие.
На мястото, където днес е църква „Богородица – Животворен извор”, в района Коцинас, през 14 век е имало малък манастир. От двора на църквата започва стълбище, издълбано в скалата. 57 каменни стъпала, като всяко 13-то е от мрамор, водят до средата на хълма в естествен купол, където извира сладка вода за пиене. Водата на този извор днес се счита за чудотворна светена вода.
Манастир „Св. Созонт”, на името на покровителя на Лимнос, намиращ се на източното крайбрежие на острова, е служил като фар на моряците и ги е водел при преминаване през опасните морски проходи. Всяка година на 7 септември, с голям панаир се отбелязва деня на Светеца, който спасил лимноските моряци, превръщайки наметалото си в лодка.

Въздушен транспорт
Международното летище „Хефест“ на о-в Лемнос (LXS) е едно от най-големите летища в Егейско море.
Самолетите, излитащи от Солун, кацат след 35 минути в Лимнос, а от Атина – след 45 минути.
Летището обслужва с чартърни полети всяка точка на света.
Воден транспорт
От Солун и Кавала можете да вземете кораб, който да ви отведе до Егейско море с дестинация Лимнос.
„Лимнос, най-обичаната суша”
Омир

Къде се намира и как да стигна до о-в Лимнос

Къде се намира?
Остров Лимнос се намира в средата на североизточната част на Егейско море, на юг от островите Тасос и Самотраки, югоизточно от Света гора (Атон), северозападно от о-в Лесбос (Митилини) и на запад от пролива Дарданели (Турция).

Как да стигна от България?

С ферибот от гр. Кавала. Това е най-лесният и удобен вариант от България, особено когато сме с автомобил.
С ферибот от гр. Тесалоники (Солун) също може, но фериботи за Лимнос има по-рядко, а и пътуването е по-дълго.
Със самолет от гр. Тесалоники
Със самолет от гр. Атина

За колко време?

София – Кавала с автомобил през Кулата и гр. Серес (340 км) – 4:30 часа. Кавала – Лимнос с ферибот – също 4:30 часа и магията започва още от ферибота
Тесалоники – Лимнос с ферибот – 7 часа
Тесалоники – Лимнос със самолет – 40 мин.
Атина – Лимнос със самолет – 30 мин.

Колко струва?
Цените на билета Кавала – Лимнос в една посока:

за пътник около 16 Евро /предвиждат се отстъпки за група/
за лек автомобил с дължина под 4.25 м. – 51 Евро, над 4.5 м. – 62 Евро
за автобус – 18 Евро на метър.

Разписание?
През лятото от Кавала до Лимнос има почти всеки ден ферибот, а от Солун 2 или 3 пъти седмично. Разписанието не е постоянно през цялата година и се променя в зависимост οτ интересите на корабопритежателните компании и атмосферните условия.

Тел. за информация :
+30 2510223421 – агенция за издаване на билети „Miliadis maritime agency“ гр. Кавала.
+30 2254025936, +30 2254025690 – агенция за издаване на билети „Atzamis Travel“ о-в Лимнос
+30 2510223716 – морска полиция гр. Кавала
+30 2254022225 – морска полиция о-в Лимнос

Важни телефони за острова:

Полиция: 22540 – 22200
Поща:  22540 – 22462
Морска полиция: 22540 – 22225
Летище: 22540- 29402
Митница: 22540 – 22284
Автогара: 22540 – 22464
Община: 22543 – 50000,   Факс:  22543 – 50050
Болница:  22543 – 50400

Повече за остров Лимнос...


Коментарите са забранени.