Екзема – симптоми и лечение от дерматолог в Стара Загора д-р Иванова

Екземата е заболяване на кожата, което се характеризира с възпаления и повтарящи се обриви и сърбежи. При по-тежки случаи се развиват мехури, кожата се напуква и става на люспи, като в пукнатините се получава и кървене. Терминът „екзема“ обикновено се използва от специалисти дерматолози за редица кожни заболявания, които имат сходни характеристики. Според статистиката на доктор Иванова, дерматолог в Стара Загора най-често срещаните видове са атопична екзема, контактен дерматит, ксеротична екзема и себореен дерматит.
Факти за тези кожни проблеми
За атопичната екзема се смята, че има връзка с алергичните заболявания, които обикновено са наследствени.
Контактният дерматит може да се получи от алергична реакция или от други дразнители, като натриев лаурил сулфат.
Ксеротичната екзема най-вече се получава в резултат от прекомерно изсушаване на кожата, докато себорейният дерматит обикновено се получава в областта на лицето и скалпа.
По-рядко срещани според д-р Иванова дерматолог в Стара Загора са дискоидна, венозна и автоекзема, както и невродермит и херпетифомния дерматит.
Симптоми на екземата
Тя винаги е придружена от силен сърбеж и кожни обриви, които по-късно стават като сухи и люспести зони. При бебетата, екземите могат да причинят мехури, които понякога се спукват и от тях изтича слуз. Сърбежът причинен от този проблем кара бебетата постоянно да се чешат и това може да доведе до получаването на твърда кора. Някой от симптомите могат да отшумят за няколко часа, докато други продължават с дни, като в такъв случай задължително трябва да се потърси помощта на опитен дерматолог. Въпреки, че екземата може да засегне почти всяка една част от тялото, то има такива, които по-често биват поразявани – лактите, лицето, шията, главата и краката при възрастните, а главата, шията и лицето са най-податливи при децата.
Причини за появата на екземи
Точните причини все още не за известни на медицината, но повечето дерматолози считат, че това е един хиперактивен отговор на имунната система. Тази хиперфункция може да бъде причинена от най-различни фактори, като например наследствеността. Някой хора са силно предразположени към чувствителност от определени вещества, което кара имунната система да се задейства. Астмата, сенната хрема и атопичният дерматит могат да се причинят от едни и същи алергени като цветен прашец, прах, акари и други. Всеки един дерматолог в Стара Загора, а и в цяла България би ви казал, че екземите също могат да бъдат предизвикани и от проблеми с храносмилателната система или от инфекция.
Лечение на екзема
Конвенционалните възможности за лечение основно се концентрира върху облекчаване на симптомите, тъй като лечение засега все още няма. В тази връзка, локалните кортикостероиди са най-често използваните средства от почти всеки дерматолог в Стара Загора и страната. При това състояние обаче, не трябва да се прекалява с тези кремове и редовно да се посещава дерматологичен кабинет, за да следи резултата, тъй като има опасност от изтъняване на кожата и ако кортикостероидите се абсорбират от тялото, те могат да потиснат действието на хипоталамуса, хипофизата и надбъбречната жлеза. Затова, съветът на повечето кожни специалисти е да не се прекалява с тези средства и да не се провежда самолечение с тях. Съществуват и перорални кортикостероиди, които се изписват при проблеми с екземи около очите, тъй като локалните форми не са особено подходящи в този случай, защото се получава неоправдан риск с използването им в такива нежни зони от кожата.
Съществуват и различни имуномодулатори , които могат да помогнат при потискане на имунния отговор, като целта е облекчаване на симптомите. Те не са препоръчвани от почти никой дерматолог в
Стара Загора и страната, тъй като продължителната им употреба повишава риска от получаване на рак на кожата и на лимфните възли. Въпреки, че тези странични ефекти все още не са получили конкретни научни доказателства, то според кожните специалисти, през засегнатите райони на кожата могат да навлязат различни бактерии, които няма да бъдат атакувани от имунната система.
Инфектирането на кожата може да се спре и с подходящите антибиотици или антихистаминови лекарства, като те помагат и за облекчение на сърбежа, причинен от екземите.
Диетите и храненето могат да изиграят важна роля в управлението на това състояние. Мнозина дерматолози вярват, че атопичния дерматит може да се предизвика от определени храни, като млечни и соеви продукти, яйца, ядки, жито, царевица и кофеин. От другата страна пък са морската вода, куркумата, пастата от нийм, сокът от мента, кокосовото масло и маслото от иглика, които се счита, че имат лечебно въздействие. На първо място посетете специалист дерматолог в Стара Загора, който да установи точното ви състояние, а всичко останало трябва да се прави само по негова препоръка и след редовен контрол на моментното състояние.

Научете повече от  http://dermatolog-ivanova.com/лечение/78/екзема

 


Коментарите са забранени.