Книга за българските хирурзи от д-р Тотко Найденов и проф. Дамян Дамянов: ЧАСТ 36

ВАРНА

ВАРНЕНСКИ ХИРУРЗИ

Началото на кардиохирургията във Варна поставя проф. Генчо НАЧЕВ, който извършва в местната Клиника първите 10 операции, специално дошъл за целта с екипа си от софийската “Св. Екатерина”. Първият й началник, за кратко, е доц. Владимир ДАНОВ, но той скоро след това отива в УНСБАЛ “Св. Анна” – София. И тогава я оглавява д-р Пламен Панайотов (2008). След името си поставя неясните абревиатури FETCS (всепризнатият европейски сертификат по кардиохирургия); приет е за член и на Европейската асоциация по гръдна и сърдечна хирургия, и на Обществото на американските кардио-торакални хирурзи.

Работил е 3 години в Стара Загора, след което специализира при непрежалимия доц. Борис Мишев в Болница “Лозенец”, както и 4 месеца в Хюстън, САЩ и 1 година – в Истанбул, където лично извършва 230 операции.

Д-р Панайотов пръв – и все още единствен – в България извършва сърдечни операции през мини-стернотомия (много малък разрез малко встрани на гръдната кост). Усъвършенствал е пластиките при дисекираща аортна аневризма (веднъж му се случват последователно 2 в един ден!). Никъде другаде у нас не се прави и операцията на Дейвис (при аневризма на корена на възходящата аорта – прилага се реимплантация на аортната клапа в съдова протеза, заедно с коронарните артерии; по този начин се запазва собствената клапа, а това е особено важно за млади хора!).

Извършил е над 1200 операции на открито сърце във Варна (от тях – 120 митрални пластики), като 20% от тях са в спешен и неотложен порядък. Покрива целият спектър сърдечни операции при възрастни, вкл. комбинирани операции за реваскуларизация и клапно протезиране (пластика), хирургическо моделиране при аневризма на лявата камера (операцията на Дор), тумори на сърцето.

Няколко пъти е извършвал успешно и мълниеносната операция на Тренделенбург при драматичната белодробна тромбемболия!

И Пламен е бил кръжочник, като почти всички хирурзи, и то още от II курс, в Меката на спешната медицина – “Пирогов”; учил се е директно от класика й проф. Георги (Джо) Златарски, включвал се е в екипите на д-р Иван Халачев, д-р Веселин Оцетов, д-р Борислав Константинов. С благоговение е наблюдавал и самия проф. Алберт Луканов. Кого ли не е обучила Школата “Пирогов”? Първата сърдечна операция наблюдава във ВМА – закрита комисуротомия; извършват я пред очите му професорите-генерали Генчо Кръстинов и Йовчо Топалов. Никога няма да забрави тържествения, струващ му се – величествен жест на Кръстинов, който сваля ръкавицата, намазва с йод ръката си и я извършва елегантно, почти ритуално с пръст, каквато е практиката тогава. Смаян е от ювелирната същност на тази специалност и решава: ще я придобие, ще я овладее и той!

За да стане тя смисъл на живота му.

Наивно го питам как издържа това напрежение – по 7-8 часа толкова съсредоточена и тежка оперативна дейност дневно? Успокоява ме със смях: след малко ще си отпочине – на… тенис-корта. Няколко сета – след което ще си вземе душ и ще се прибере освежен вкъщи, за да вечеря и да си легне.

И рано сутринта – пак тук…

Това е стереотиптият биоритъм на кардиохирурзите навсякъде.

Който не може да го издържи – да си сменя професията.

С доц. Валентин ИГНАТОВ, началник на Клиниката по еднодневна хирургия, се виждаме съвсем за кратко. Нарича я ласкаво “безкръвна”, защото е усъвършенствал ендоскопската хирургия и лазерната коагулация. Вальо е от Варна; в тази велика професия го въвеждат д-р Марко Божков, незабравимият ерудит-благородник, учител на толкова други местни хирурзи, уви, отишъл си твърде млад, едва 50-годишен, и легендарният проф. Темелков. Идва в клиниката рано сутринта и си отива, чак когато всичко приключи, не по-рано от 17 ч.

Така и не можах да се видя и поговоря със стария си приятел и единомишленик в борбите за съсловна чистота на БЛС доц. Радослав РАДЕВ, началник на Клиниката по гръдна хирургия: та той така и не излезе от операционната… В късния следобед пък имаше свободен прием в кабинета си; рано сутринта също не можа да ми отдели и 20-тина минути – влезе за тежка операция в залата. Прилича на оперен певец – внушителна благородна осанка, красиво лицо с големи изразителни очи и артистична брадичка, мелодичен баритонов глас. Всички тук са запознати със солидната му дисертация “Спешна и неотложна торакоскопия” (научен ръководител доц. Яко Кузманов); авторитетът му сред варненските хирурзи е неоспорим.

Тръгвам си от Варна, истински обнадежден от тези чудесна сплав-амалгама между старото, средното и младото поколение хирурзи.

Затова ще споделя радостта на проф. Росен Маджов, който обявява, че след първоначалния отлив от тази специалност, все повече млади новозавършили колеги искат да работят именно хирургия.

И именно – в УМБАЛ “Св. Марина” – Варна!

Вероятно – има защо…

Автор: Д-р Тотко Найденов


Коментарите са забранени.