Кое от тези три български открития в медицината от втората половина на миналия век смятате за най-значимо?

През втората половина на двадесети век бил реализиран голям брой медицински открития, които спасили и продължават да спасяват живота на милиони хора по земното кълбо. Българските успехи в медицината от този период също не са малко, нито могат да бъдат приети за незначителни, напротив. В настоящата анкета обаче ще поискаме мнението ви само за три от тях.Много ще се радваме, ако отделите няколко секунди време и ни кажете кой от следващите три успеха, според вас, смятате за най-съществен:

  • През 1973 година професор Иван Митев установил съществуването на шести сърдечен тон, докато преглеждал пациент с порок на сърцето. Наблюдението, което, между другото, в началото озадачило много и самия му откривател, помогнало впоследствие да се усъвършенстват методите за адекватно диагностициране и третиране на аномалиите на сърдечния орган.
  • Две години по-рано, през 1971-ва д-р Георги Манолов и Янка Манолова открили втория туморно-специфичен хромозомен маркер, проучвайки специфично раково заболяване на левкоцитите. Той бил наречен маркер 14q при бъркитовата лимфома.
  • В края на шейсетте и в началото на седемдесетте години на века българските медици Александър Дойчинов и Вера Бъчварова за пръв път наблюдавали състояние при децата, което впоследствие нарекли „дълбоки венозни тромбози с разходна коагулопатия в детска възраст.

Ясно е, че всяко едно от тези наблюдения е достатъчно значимо, само по себе си, но все пак – вие за кое бихте гласували? Оставяме топката във вашите ръце.

Кое от тези три български открития в медицината от втората половина на миналия век смятате за най-значимо?

View Results

Loading ... Loading ...

Коментарите са забранени.