Приятелите на детското здраве: имуностимулантите

Детското здраве е приоритет за всеки родител. То представлява съвкупност от физическо, умствено и емоционално добруване.

Детското здраве е приоритет за всеки родител. То представлява съвкупност от физическо, умствено и емоционално добруване.

Детското здраве е приоритет за всеки родител. То представлява съвкупност от физическо, умствено и емоционално добруване. За правилния растеж и развитие на детския организъм, здравата имунна система има ключова роля, като средство за предпазването срещу инфекции и болести.

 Въпреки това, поради незрялото състояние на имунитета през този период от живота, употребата на имуностимуланти за деца е препоръчително. Тези вещества са добър съюзник на родителите в мисията им да осигурят максимално, добри условия за развитието и здравето на децата.

Какво представлява и как функционира имунната система

Имунната система представлява сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят съвместно, за да осигурят на тялото ни качествена защита срещу вредни микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и други патогени.

Имунната система при децата, не е узряла и е в процес на развитие, което ги прави рискова група за заразяването с вредни микроби. Правилното функциониране на имунитета е ключово за правилния растеж на детския организъм.

 За да подпомогнат детската имунна защита, родителите често прибягват до употребата на различни имуностимулатори. Те могат да помогнат чрез:

  1. Намаляване честотата на придобиване на инфекции

  2. Скъсяване на периода за излекуване

  3. Подобряват цялостното здраве и допринасят за безпроблемен растеж и развитие.

Видове имуностимуланти

Най-общо, имуностимулантите могат да бъдат разделени на: естествени и синтетични. Що се отнася до детското здраве, за предпочитане е употребата на натурални съставки и продукти.

  • Витамините като витамин С, витамин Е и Витамин А са незаменими вещества, които притежават важни свойства и подпомагат работата на имунната система. Те могат да бъдат набавяни, чрез храната – с пресните плодове и зеленчуци, а също и под формата на концентрирани хранителни добавки.
  • Есенциалните микроелементи цинк и селен, също участват пряко при изпълнение на функциите на имунната система, като осигуряването им в необходимите стойности е от голямо значение за добрия имунен отговор.

Съществуват множество продукти, за които се твърди, че са ефективни за подобряване функциите на имунната система и за подкрепа на възпротивителните сили на детския организъм. Доста малко от тях, обаче, са подкрепени с научни доказателства относно това им действие.

  • Осигуряването на балансирана диета, богата на здравословни храни, пресни плодове, зеленчуци, ядки и източници на чисти протеини, е най-добрата и основна стъпка, която всеки родител трябва да направи, за да осигури добро здраве на детския организъм.
  • Пробиотиците – тези полезни микроорганизми подпомагат чревното здраве, което е тясно свързано с имунната система. Добавянето на качествени пробиотици към режима на вашето дете ще осигури добро храносмилане, правилно усвояване на хранителните вещества и добри възпротивителни възможности на организма към действието на патогенни микроорганизми – вируси, бактерии, паразити.
  • Билковите екстракти, под формата на капсули или чай, също могат да имат благоприятно действие върху развитието и правилното функциониране на имунната система, като за някои от тях е добре да се потърси съвет от квалифициран медицински специалист.

Ролята на веществата, които подсилват имунитета на децата, е основна за осигуряване на оптимални условия, при които децата на могат да развият целия си потенциал. Полагането на адекватни грижи и усилия за осигуряването на качествена храна и физическо натоварване е от първостепенно значение за детския имунитет, а хранителните добавки, попадащи в категорията имуностимуланти са от помощ на всеки загрижен родител.

Един коментар по „Приятелите на детското здраве: имуностимулантите

  1. Pingback: Онлайн аптека Фрамар