Можем ли сами да се преборим с креватните дървеници?

Дървеници

Ухапване от дървеници

Можем ли сами да се преборим с креватните дървеници е въпрос, който касае всеки, чийто дом е нападнат от тези кръвопийци. Няма доказателства, че те са разпространители на болести, подобно на своите събратя кърлежите или бълхите например, но мястото на ухапванията им може да е толкова болезнено, че да изгубите за дълго съня си.

В случай, че желаете да експериментирате сами вместо да се доверите на професионална фирма за борба с дървениците, то може да се прочетете за няколко интересни, но все пак не дотам гарантиращи 100% ефект начина за убиване на постелни (креватни) дървеници. Все пак е добре да знаете, че това са едни от най-трудните за унищожаване пълзящи насекоми и изтребването им представлява истинско предизвикателство дори и за професионалистите. Не ви препоръчваме сами да се борите срещу този враг, защото използвайки неправилно или некачествени препарати рискувате да увеличите тяхната популация.

Използването на синтетични медикаменти в действителност не е желателно, но има някои безобидни методи, които биха ви били от полза поне с цел да ограничите разпространението на дървеници в дома ви до появата на компетентни екипи от обезвредители.

Белина и/или спирт

Обработването на всички дървени плоскости, сред които считате, че могат да са се укрили вашите врагове, със спирт или спиртни резултати определено дава резултат. Обърнете внимание на подматрачната рамка, на дървените части на дивани, фотьойли и табуретки, както и на тези на нощните шкафчета. Те се крият предимно сред дървенията, която се намира в близост до мястото, на което спите. С помощта на парцал, напоен със спирт или спиртен разтвор, обработете всички подозрителни скривалища, но не забравяйте че спирта може да бъде опасен както за вашето собствено здраве, така и за това на домашните ви любимци. След третирането на засегнатите от креватни дървеници площи, напуснете дома си поне за няколко часа, а веднага след като се приберете проветрете!

Белината също е силен препарат, но можете да я използвате за обработка на дрехи или завивки, нападнати от дървеници, които да накиснете в нея. Още по-добре е да пуснете всички текстилни тъкани, по които подозирате, че има скътали се дървеници, в пералнята на висок градус. Имайте предвид, че белината не е подходяща за всякакви материи, особено за цветните и намалява здравината на дрехите, ако се ползва често.

Сода за хляб

За разлика от белината и спирта, содата е напълно безвредна за вашето здраве, но за съжаление и ефектът ѝ е по-слаб. Необходимо е просто да разпръснете сода за хляб около дървените части на леглото си или да накиснете в нея дрехите си.

Ниски и високи температури

Дървениците са чувствителни към разликата в температурите и престават да се размножават когато те са прекалено високи или прекалено ниски за тях. В случай, че сте нападнати от тези вредители зимно време, можете спокойно да изнесете всички дрехи, с които спите, както и завивките си навън (тераса, двор и т.н.), но това би имало ефект единствено ако температурите са минусови за поне седмица и то под -10 и дори -15 градуса. По-трудният, но също приложим вариант е да ги поставите в хладилника или фризера си за колкото е възможно по-дълго време, но минимум за 72 часа.

Прекалено високите температури също могат да бъдат убийствени за дървениците. Настройте пералнята си на градуси от поне 60 и изперете нападнатите от креватни дървеници дрехи на програма от около поне 30 мин. Можете да използвате и парочистачка, ако тя има функцията да работи с температура от над 70 градуса. Не забравяйте обаче, че това не е трайно решение на проблема, а само начин да възпрепятствате размножаването на дървениците, докато на помощ се притекат професионалистите от специализираните фирмите срещу вредители.

->> Още за ухапванията от насекоми в темата на д-р Виолина Тодева във форума на Фрамар

Коментарите са забранени.