framar.bg взеха участие в „Революция в аптеките“ – статия в списание ENTERPRISE

Бизнес-списанието „ENTERPRISE“ публикува аналитичен материал за развитието на аптечния бранш в България. Един от участниците в разработката бе Ивайло Тончев, директор „Маркетинг, медии и реклама“ на framar.bg.

Вижте целия текст на интервюто:

Какви са основните правила за развитието на успешен аптечен бранд? Какво търси клиентът и как му давате добавена стойност?

Феноменът „онлайн-аптека“ се появи в България преди десетина години, като в самото начало съществуваше определен хаос, дори и предизвикан от липсата на нормативна уредба. Истината е, че бавно и с доста трусове, законите се промениха, което освободи аптечните платформи да дадат на клиента това, което той иска – правилна информация и оригинални продукти. Мисля, че това са двата основни стълба, на които се крепи успеха, на който и да е.

Кои са трите най-важни условия за успеха на една аптечна платформа?

Ако трябва да доразвия малко отговора ми от първия въпрос, това са:

- правилна информация – ползва се информацията за повторна проверка на мнението на лекаря или фармацевта, неща, които не са били разбрани или уточнени

- оригинални продукти – хората търсят истински и качествени неща, отне ни дълго време да се преборим с мнението на потребителите, че в интернет „се продават ментета“. Тук контролът е еднакво строг, както с една реална аптека.

- да направим информацията и продуктите лесно достъпни – това е третото условие, за успешна работа на всеки онлайн магазин. Ако не успеете в лесния достъп до всеки, то явно някъде имате груба грешка, която пречи на работата ви и нямате как да стигнете до добри резултати.

Почти всички аптеки се насочиха и към онлайн продажби. Каква е причината за това и какво купуват най- често клиентите по интернет?

Онлайн пазарът е специфичен и много различен от този в една физическа аптека. Оборотите могат да бъдат много големи от тези в един стационарен обект, но и отговорността е огромна. Продавате пред цяла България, имате висок стандарт,в който трябва да се впишете. Не всички успяват, което определя и относително висока динамика в аптечния бранш онлайн. Малко са тези, които са успели да запазят позиции в дълъг период от време.

Клиентите купуват това, което им е позволено по закон – всичко, за което не се изисква рецепта или няма изрично предписание за употреба от лекар/забрана за търговия онлайн. Козметика, хранителни добавки, уреди и аксесоари, лекарства без рецепта – това са основните артикули. Поръчките разкриват интересни предпочитания, примерно, по обема им лесно можем да разкрием слабостите в аптечната карта на България. Там, където няма добре заредени и достатъчно гъвкави физически обекти, хората търсят алтернатива и до голяма степен я откриват онлайн.

Как се създава и развива една онлайн аптека? Какви са изискванията за направата на една такава?

Няма специфични изисквания, освен да покриете законовите норми, след което вече всеки по свое усмотрение, фантазия и възможности да развие технически платформата си. След това, основното предизвикателство е да държите висок стандарт на работата си, да осигурите адекватна доставка, бърза логистика, отговорност пред клиента за евентуални проблеми, адекватни условия и промоции. Важното е винаги да държите и едно ухо във въздуха, за всички модерни тенденции. Успехът е за тези, които успяват да изпреварят събитията.

Какви са тенденциите за развитието на онлайн аптеките в България? Какви са тенденциите в развитието на онлайн аптеките в западните страни?

Обединявам въпросите, защото с разликата от няколко наистина български специфични особености в този бизнес, посоката е тази, която се следва в западните страни. Вероятно скоро в България ще предстоят много сериозни дискусии за възможностите за онлайн търговия с лекарства по лекарско предписание, което се очаква да бъде логична стъпка, ако някога електронното здравно досие и рецепта се окажат реалност. Няма по-логична стъпка за облекчаване на достъпа на определени хронично болни до техните лекарства, което ще спести време, пари и ресурс от иначе огромната дейност, която се извършва – отивате до лекаря, там чакате на опашка, лекаря ви взима такса, пише документи, отивате до аптеката, там чакате и най-накрая купувате. Възможно ли е да е по-лесно и икономично, ако на първо число куриер ви докара лекарствата, опаковани и надписани, подписвате и приемате пратката, евентуално заплащате, ако има нужда. Един диабетик или хипертоник нямат голяма динамика в тяхното лечение, а представете си, че най-близката аптека е на 100 километра от дома ви. Проблем, нали?

Дискусията за отварянето на тази възможност за онлайн търговия с лекарствени средства е най-логичната стъпка, която може да се предприеме в насока развитие и оптимизиране на здравния сектор. Със сигурност, тя не е универсално решение, защото определени лекарства трябва да останат за изписване от фармацевт, заради спецификата им.

Възползват ли се потребителите от онлайн консултация с фармацевт? Какъв е профилът на потребителите, които го правят?

Това е много търсена опция, въпреки, че ние се стремим да насочим потребителите към описанията на продуктите, където най-добре и адекватно са описани всички особености. Не бихме казали, че онлайн консултацията с лекар или фармацевт трябва да бъде възприемана като реален преглед или въпрос в аптека, заради спецификата на интернет общуването. Не желаем да провокираме читателите да си мислят, че това заменя прегледа в лекарския кабинет. Дълбоко подчертаваме това навсякъде, където може да имаме възможност за задаване на въпрос. Човешкото здраве е сложен компонент, който не може да се осмисли, без да имате реален контакт. Представете си, че ви звъни някой и ви казва: „Колата ми не върви, какво да направя, къде да бутна?“. Никой няма капацитета да осмисли целия диагностичен процес, без реално да види каква е причината и обстоятелствата. За нас тази онлайн комуникация има само ориентировъчен и пояснително-превантивен характер, който не може да замени с нищо реалното обследване от лекар-специалист. Притесняващ момент е, че все повече хора предпочитат да не ходят на лекар, а да търсят информация онлайн. Това е лошо, показва явните пробойни в системата на здравеопазването. Това не трябва да се подкрепя, защото има сериозна опасност за недолекуване, самолечение и други свързани с това фактори.

Какъв е профилът на онлайн купувача? С какво онлайн аптеките са по-привлекателни за него?

Както вече споменах, онлайн аптеките в България се явяват алтернатива на физическите, особено в места, където дрогерии и аптеки няма. В много села и малки градове, никой не е създал модерни обекти, защото те са икономически неиздържани. В момента, в който някому потрябва нещо различно от най-стандартните OTC продукти, пред пациента има един избор – да отиде на 100 километра в близкия областен град и да търси. Много по-лесно е да се отвори компютъра и да се открие кой може да ви го достави на другия ден, на несъизмеримо по-ниска цена за куриерски услуги /ако говорим за автобусни билети или разходи за гориво/. Не бих казал, че нещата са до „атрактивност“, защото това е единствен логичен избор. Особено когато става въпрос за една много търсена услуга – децата живеят в чужбина, поръчват за своите родители, плащат онлайн, а куриерите доставят до трудно достъпни села и градове. Услугите на онлайн аптеките са повод за задоволяване на първостепенни нужди, а не някакъв лукс, който малцина могат да си позволят.

Линк към материала в списанието!

 

 

 


Коментарите са забранени.