Доктор Виолина Тодева с интервю за списание GP NEWS, брой Август, 2011

„Българският лекар става все по-активен в интернет“ – интервю с доктор Виолина Тодева – Димитрова, специалист в националния здравен портал www.framar.bg за специализираното списание GP News

 

01. Как ще се представите на читателите на GP NEWS?

Здравейте, казвам се д-р Виолина Тодева. Специализирам кожни и венерически болести от три години в ККВБ Стара Загора и от година и половина работя за интернет страницата на Фрамар.

02. Вие сте една от най-дейните лекари, които работят за националния здравен портал Фрамар. Какво ви мотивира да пишете статии и да давате консултации в онлайн форума на Фрамар?

Всяко начало до голяма степен е случайно. Така се получи и с избора на специалността кожни и венерически заболявания, както и интернет страницата на Фрамар. Мога спокойно да кажа за себе си, че съм щастливка да работя нещо, което ми доставя голямо удоволствие. Радвам се да мога да помогна на повече хора по различен начин. Интернет е едно добро място за това.

03. Интернет активен ли е българският лекар?

Смятам, че става все по-активен. Докато аз учех и завършвах образованието си по медицина, достъп до информацията в интернет имаха единици. Днес виждаме колко се е променило всичко и е немислимо един лекар да работи активно, без да е информиран за новото, което се случва. Много се работи, много проучвания се правят, навлизат нови технологии и методи за диагностика и лечение. Ако един лекар не посещава научни форуми и специализирани сайтове в интернет, той няма от къде да се ориентира и да прочете новата информация. Освен това пациентите също получават информация от интернет, задават повече въпроси и не можем да си позволим да сме по-малко информирани от тях. За съжаление, в практиката на всеки лекар се случва да дойде пациент, на който да не можеш да се постави веднага диагноза – тогава от интернет можеш да получиш безценна информация от работата на колега, който преди теб се е срещнал с този проблем.

04. Какво е вашето мнение за възможностите всеки лекар да представи себе си и практиката си в интернет сайт, социална мрежа, форум? Възползват ли се лекарите от това или разчитат на по-традиционни форми – листовки, табели, светлинни табла?

Все още най-популярен метод за реклама е рекламата във вестник, но това се дължи и на факта, че сме свикнали там да търсим информация за лекари или центрове. Естествено немислимо е съществуването на лекарски кабинет или център без табела или светлинно табло или други методи за обозначаване. Сравнително малко лекари имат собствен сайт и това е по-характерно за по-големи центрове, а не толкова за индивидуални практики. Рекламата в сайтове е много полезна, защото всеки лекар може да отбележи подробна информация за дейността си, както и за контакти. Същото се отнася и за социалните мрежи и форуми там от една страна пациентите имат възможност да получат информация от специалист, а друга биха могли да споделят своите проблеми и мнение дали са доволни или разочаровани.

05. Вие давате консултации във форума на Фрамар. Какви въпроси задават читателите? Има ли въпроси, на които не може да се отговори онлайн?

Въпросите са най-различни. Преди всичко са свързани с най-често срещаните проблеми във всяка дерматологична практика като акне, проблем със суха кожа, екземи, пигментни промени по кожата, защита от слънцето, себореен дерматит, пърхот, разноцветен лишей, гъбични инфекции, атопичен дерматит, уртикария, псориазис, косопад, различни видове брадавици, инфекции предавани по полов път и др. Естествено не е възможно винаги да се даде отговор само от информацията, която пациентите споделят on-line. Реалният контакт лекар-пациент все още не може да бъде изместен от нищо и това се дължи на факта, че анамнезата и описанието на състоянието не винаги съответства на това, което се наблюдава. Разбира се използването на видео-връзка или снимков материал поне в областта на моята специалност би могла да подобри възможността за диагностика, но не и да измести напълно директния преглед от лекар. Виртуалния контакт не може да даде ценна информация, която може да бъде получена в лекарския кабинет, където освен оглед се използват и други методи за диагноза, пациента споделя повече и по-важна информация, а освен това не рядко се налага и назначаване на допълнителни изследвания. В същото време задаването на въпрос и поставянето на проблема във форум може да ориентира много по-бързо пациента на какво могат да се дължат оплакванията му, какви са вероятните диагнози и ако не е възможно да му се помогне какъв специалист да потърси.

06. Кои са най-нелепите или смешни въпроси, които сте получавала? Има ли забавни ситуации, както във всеки реален лекарски кабинет?

Колкото и нелеп да изглежда отстрани един въпрос след като някой го е задал за него е много важна информацията, която ще получи. Здравната култура на всеки е различна и от това произхождат повечето т.нар. нелепи или смешни въпроси.

07. Помага ли ви работата във Фрамар да се развивате професионално? Какви са вашите планове за бъдещето?

Работата във Фрамар ми дава възможност непрекъснато да се запознавам с навлизащите нови лекарства и то не само тези, които са от моята специалност, да обогатя общата си медицинска култура и да помагам на хора с най-различни проблеми свързани с тяхното здраве. За сега в сравнително по-близко бъдеще ми предстои изпит за вземане на специалност и си пожелавам всичко да мине гладко и безпроблемно.

08. Пожеланията ви към колегите?

Пожелавам преди всичко здраве, едно прекрасно лято и повече поводи за положителни емоции.

Консултирайте се с доктор Тодева за вашата кожа!


3 коментара по „Доктор Виолина Тодева с интервю за списание GP NEWS, брой Август, 2011

  1. Страхотна колежка, не сме се виждали от 2 години, но пожелавам и успех! И той със сигурност ще я настигне!

  2. Pingback: Анонимен